Luisterstijlen begrijpen

Hoewel het belangrijk is om aandachtig en actief te luisteren, is het ook noodzakelijk om te begrijpen dat, zelfs wanneer we volledige aandacht besteden aan iemand anders verhaal, mensen verschillend luisteren naar verschillende soorten informatie.

Om een echt goede luisteraar te worden, moeten we zelfbewustzijn ontwikkelen rond onze persoonlijke luisterfilters.

Een zeer effectieve tool die kan helpen is het ECHO-luisterprofiel, dat uw specifieke luisterstijlen en/of gewoonten identificeert. Statistisch onderzoek heeft vier belangrijke luistergewoonten geïdentificeerd die we hieronder beschrijven. De meeste mensen combineren verschillende luisterstijlen in verschillende mate.

Analytisch luisteren
Analytisch luisteren roept woorden op als “analyse” en “analytisch”. Inderdaad, deze luisterstijl is meestal gepreoccupeerd met gegevens en harde feiten. Elk team en elke organisatie heeft mensen nodig die hun mening daarop baseren. Als je deze manier van luisteren beoefent, heb je niet veel geduld voor plannen die niet worden ondersteund door onderzoek en data. Aan de andere kant moet je oppassen dat je je niet teveel op een bepaalde fout concentreert.

Conceptueel luisteren
Conceptuele luisteraars zijn de dromers en Big Idea-mensen in een organisatie. Ze worden niet beperkt door de huidige realiteit of uitdagingen en zijn niet bang om de mogelijkheden te overwegen. Andere soorten luisteren kunnen ze als onpraktisch en onrealistisch beschouwen. Ze hebben echter talent om nieuwe verbindingen te leggen en oplossingen te zien die anderen nooit zouden overwegen. Als u een conceptueel luisteraar bent, moet u vooral uw fantasie de vrije loop laten. Tegelijkertijd moet u misschien geaard blijven door gegevens, budgettaire beperkingen en de specifieke eisen van managers en klanten in gedachten te houden.

Reflecterend luisteren
Reflecterende luisteraars hebben de neiging om naar binnen te gaan en hun eigen voorraad aan kennis en ervaring te raadplegen. Als dit jouw stijl is, zeg je misschien niet veel tijdens een vergadering of gesprek, wachtend tot het einde om feedback te geven. Je deelt geen halfbakken ideeën of speculaties, maar wacht tot je een volledig gevormd idee hebt voordat je het uitspreekt. Reflecterende luisteraars bieden vaak een hoge mate van competentie en expertise aan organisaties. Tegelijkertijd moeten ze soms hun horizon verbreden en leren nieuwe ideeën te overwegen.

Verbindend luisteren
Verbindende luisteraars zijn zeer gevoelig voor de behoeften en overtuigingen van anderen. Het zijn natuurlijke teamspelers die de invloed van een idee op anderen in de groep onder de loep nemen. Dit is een waardevolle kwaliteit, omdat de andere luisterstijlen doorgaans meer intern gefocust zijn. Als je een verbindende luisteraar bent, kun je subtiele aanwijzingen (zoals lichaamstaal) oppikken over wat anderen denken. Aan de andere kant moet je misschien je objectiviteit aanpassen omdat je misschien meer beïnvloed wordt door de persoonlijkheid van de spreker dan de verdienste van zijn of haar ideeën.

Luisterstijlen begrijpen maakt je een betere luisteraar
Het identificeren en gebruiken van luisterstijlen is geen alternatief voor actief luisteren, maar een manier om een ​​nog betere luisteraar te worden. Het is altijd handig om de basisrichtlijnen te behouden die we hierboven hebben samengevat (vermijd bijvoorbeeld multitasking en geef feedback om te laten zien dat u oplet). Je kunt je luistervaardigheden echter nog meer upgraden door jezelf bewust te worden van de soorten informatie waar je naar luistert, en wat je geneigd bent te negeren of af te stemmen, maak dan een bewuste verandering om dat weer op te nemen in. De volgende stap in effectief luisteren is het identificeren van de luisterstijl van de andere persoon. Als je bijvoorbeeld weet dat je praat met iemand voor wie Analytisch Luisteren een belangrijke rol speelt, moet je de nadruk leggen op de gegevens die jouw voorstel ondersteunen. Met een Conceptueel Luisteraar daarentegen wil je je meer op het grotere geheel concentreren.

Wanneer je je realiseert dat mensen van nature op verschillende manieren informatie horen en verwerken, kun je beter afstemmen op de mensen om je heen. Natuurlijk helpt het ook als je je eigen manier van luisteren beter begrijpt.

ECHO Luister Intelligentie heeft de eerste cognitieve gebaseerde luisterassessment ontwikkeld die je helpt uw ​​eigen luistergewoonten en voorkeuren en die van je team te identificeren. Neem contact met ons op als je wilt weten hoe luisterintelligentie jouw bedrijf kan helpen groeien.